Udstillinger i 2022

Tegneren og forfatteren

Peter Madsen

2. juli - 23. oktober

Fanø Kunstmuseum præsenterer tegneren og forfatteren Peter Madsen. Udstillingen viser eksempler på tegnerens omfattende virke gennem årene. Fra det første album i Valhalla-serien fra 1979, og Menneskesønnen fra 1995 til de seneste arbejder: Billedbogsserien Troldeliv og Eventyrbogen. En del af udstillingen indrettes som kreativt værksted for børn.   

Valhalla

170 års vadehavskunst

9. april - 23. oktober

Billederne i museets stueetage er alle fra den faste samling. I det første rum er der skibsbilleder bl.a. med C.F. Sørensen: Parti af byen Nordby på Fanø 1849. I mellemgangen er der billeder om turismen på Fanø. Her udstilles vort nyindkøbte billede af August Wilckens: Badende drenge i Sønderho 1939. I det næste rum fokuseres der på fascination af naturen. I år har vi ophængt Ørken- vandringen af Niels Pedersen Mols samt to af de nyindkøbte Forsberg billeder. I rummet for kulturliv har vi ophængt Julius Exner: Rivalerne og et nyindkøbt billede af Julius Exner: Bedstefaders snaps.

August Wilckens: Badende drenge i Sønderho.

Julius Exner: Bedstefars snaps. 1904.

BLÅ

En udstilling om øen i havet.

Fanø, flora og fauna af Eva Louise Buus

4. juni - 23. oktober

Udstillingen hedder Blå pga. af havet, men egentlig mest pga.af himlen, der føles så stor på Fanø – og endvidere alle fliserne i de gamle huse. Det er en sanselig udstilling, hvor man bliver forført og forelsket i mange af de elementer, der ses igen og igen på Fanø, men her i nye fortolkninger, hvor farven blå går igen i næsten alle værkerne.

Beskueren træder ind og fornemmer, at det føles anderledes på gulvet. Kigger ned og opdager, at gulvet er dækket af et fint lag sand. På den ene endevæg hænger et utal af fade i keramik i forskellige størrelser med Fanøs mange fugle som motiver.

På sidevæggene hænger fliser, som man kender dem fra de gamle huse, og dog. Motiverne er forstørret og forandret og er blevet til flisemalerier. Igen i de blå farver. På den anden endevæg hænger store malerier på oxideret metal af Fanøs blomster og flora.  

Jakob Agersnap

9. april - 23. oktober

Jacob Agersnap: Klitter med månen over havet

I den blå stue er der i år fokuseret på Jakob Agersnap. Vi har udstillet vores egne billeder samt billeder fra private. Agersnap kom første gang til Fanø sammen med sin far i 1917. I 1931 købte han et gammelt hus på Sønderland i Sønderho lige nord for kroen. I dette hus blev vestenden omdannet til atelier. Agersnap malede landskaber, portrætter, marinebilleder, huse og genrebilleder. Hans hovedinspirationskilde var Fanøs natur.

Forandringer

Krestine Harboe

Afsluttet udstilling

Med afsæt i den over 1000 år gamle fortælling fra Den Ældre Edda, om Vølvens Spådom, stiller Krestine Harboe den tidlige apokalyptiske fortælling om, hvordan menneskenes verden først går op i flammer, hvorefter den synker i havet som et tabt Atlantis, samt genopstår på ny, overfor nutidens videnskabelige spådomme, der på mange måder ligner scenariet fra dengang.

Udstillingen bærer spor og former i sig fra stranden på Fanø. Nogle af skulpturerne ligner hvide knogler, som havet har afbleget og slebet. Der er tydelige referencer til havets plante- og dyreliv i farveskalaens turkisgrønne, rosa og gyldne toner, der giver værkerne slægtskab med tangplanter, ophobninger af organisk materiale, snegle, polypper og andre bløddyr.

Sammen med sin far Frank Lorentzen, har Krestine Harboe skabt et lydværk til udstillingen, som skaber en helt særlig atmosfære præget af reallyde fra havstokken, brændingens rullende sten, tordenvejr og sugende undervandslyde, mågernes skrig og vindens susen.

Tabte somre

Jan Egesborg, Johannes Töws og

Ulrich Busk Hoff

Afsluttet udstilling

Fanø Kunstmuseum åbner med en udstilling af illustrationerne til bogen Tabte somre af Jan Egesborg, Johannes Töws og Ulrik Busk Hoff. Formålet med udstillingen er at tiltrække især unge til at se udstillingen.

30 af de håndtegnede sort/hvid illustrationer fra bogen Tabte somre bliver udstillet på Fanø Kunstmuseum. I forbindelse med udstillingen bliver der produceret en podcast omhandlende de udstillede illustrationer.

Tabte somre er en tegneserie og netop tegneserien appellerer især til unge, da tegneserien som genre rummer mulighed for at fange nye og andre læsere end de traditionelle romanlæsere.

Tabte somre handler om et møde, der afholdes i Bruxelles, hvor verdens førende fysikere mødes for at diskutere den nye kvantefysik. Blandt deltagerne er Niels Bohr og Albert Einstein. Emnet indbyder derfor til, at unge, der interesserer sig for naturvidenskab, kan få en oplevelse af, at naturvidenskab kan formidles på en letforståelig måde gennem kunstneriske illustrationer.

Lyt også til podcasten Tabte somre